Pegas THOR 5

2-koloms automatische bandzaag

  • Ø 550 mm
  • 620 x 550 mm
Categorieën: ,

Beschrijving

Pegas THOR 5

Zeer productieve automatische lintzaag met materiaaltoevoer.
De zaag is ontworpen voor het snijden van zeer harde en taaie materialen. De zaag maakt gebruik van een extreem robuuste constructie die is geoptimaliseerd om maximale stijfheid en minimale trillingen te garanderen. De slag van de arm en de beweging van de feeder wordt gerealiseerd door middel van grondkogelschroeven. Het garandeert de machine de maximaal mogelijke prestaties en nauwkeurigheid.
De zaag is ontworpen voor het zagen van materiaal in loodrechte sneden.
Het wordt gebruikt in serieproductie in industriële fabrieken en maakt dankzij zijn robuuste constructie de verdeling mogelijk van een breed scala aan materiaalkwaliteiten, waaronder roestvrij staal en gereedschapsstaal, met name volledige doorsneden.
De zaag heeft het concept FCV = feeder-cut-main bankschroef. Het FCV-concept maakt het mogelijk om materiaal in een automatische cyclus te snijden met de kortst mogelijke resten. Elimineert de noodzaak om de restanten van de staaf in halfautomatische modus te meten en in te korten.

Besturingssysteem van de Pegas THOR 5:
De machine is uitgerust met een programmeerbare controller – PLC SIEMENS SIMATIC S7-1200. De zaagbandaandrijving, armbeweging en feederbeweging worden volledig gecontroleerd en aangedreven door SIEMENS-technologie.
Kleuren touchscreen j- HMI SIEMENSTP 700 COMFORT. maakt gemakkelijke communicatie met de machinebediener mogelijk. Het toont werktoestanden zoals bandsnelheid, snijstoevoer en toestanden van individuele werkbewegingen en informatie over snijprogramma’s.
Met de zaag kunt u met twee modi werken:
HALF-AUTOMATISCHE MODUS: De zaag snijdt onmiddellijk materiaal in halfautomatische modus. De operator gebruikt de zaagtoevoer om het te snijden werkstuk te manipuleren en het werkstuk nauwkeurig in de snijzone te verplaatsen. De beweging van de feeder wordt gerealiseerd door middel van handmatige knoppen of door middel van de GTO-functie. Na het starten van de GTO-functie komt de operator in de positie van de feeder, drukt op de START-knop en de feeder beweegt naar de ingevoerde positie.
AUTOMATISCHE MODUS: de feeder voert de uitgesneden blanco in op basis van het opgegeven programma. De operator stelt het zaagprogramma in, de zaag voert deze programma’s vervolgens uit. De telefoniste kan tot 99 programma’s opslaan. Eén programma omvat volledige snij-instellingen: bandsnelheid, snij-invoerwaarde, automatische controle-instellingen, snijbalkhoogte-instelling, staaflengte-instelling en aantal sneden. De lengte en het aantal kunnen in 99 regels worden ingesteld, de zaag voert automatisch verschillende gespecificeerde lengtes (programmalijnen) in.
De zaag gebruikt het ATB-systeem = automatisch transport van de nieuw geplaatste staaf precies in de snijzone. De zaagoper hoeft het materiaal niet te zagen. Minimaliseer tijd en kosten.
De regeling van de snijtoevoer wordt gerealiseerd door het besturingssysteem door middel van een servodriver, een servomotor, een kogelomloopspindel en een voorgespannen moer op de zaagarm. Hierdoor wordt een zeer nauwkeurig snijvoer verkregen. De zaagmachinist voert de benodigde snijstoevoer (mm / minuut) in het programma in en de zaag stelt deze voeding exact in. Twee basismodi van automatisch controlesysteem (ASR): ARP en RZP-2.
RZP-2 = Zoneregeling. Het systeem maakt het mogelijk om de optimale snijstoevoer en de snelheid van het zaagblad in 5 zones van het gesneden materiaal in te stellen, afhankelijk van de positie van het zaagblad. De gebruiker kan kiezen uit 2 instelstrategieën: DEFENSIVE instelling is geschikt voor het zagen van zeer harde materialen bij het gebruik van hardmetalen zaagbladen. Aan het begin en aan het einde van de snede wordt het snijvermogen verminderd. De OFFENSIVE-instelling ondersteunt krachtig stampen. Zowel het snijvermogen als de bandsnelheid worden aan het begin en het einde van het snijden verhoogd. Dit is een soortgelijk principe als de ARP-modus. Het voordeel is de mogelijkheid om de snelheid van het zaagblad te regelen.
ARP = Automatisch zaagcontrolesysteem afhankelijk van de snijweerstand van het materiaal of de botheid van het zaagblad. De ARP-BIMETAL-modus is geschikt voor het optimaliseren van de snijstoevoer bij het snijden van profielen (staal) met bimetaalstrips. Het zaagvermogen is hoger als het zaagblad de wanden van het profiel snijdt. Zodra de strip in de snede van vast materiaal komt, vermindert het systeem automatisch de snijtoevoer zodat de tandopeningen van de strip niet overstroomd worden en “undercutting” niet optreedt. Zodra de snijweerstand begint te verminderen, verhoogt het systeem automatisch de snijvoeding. De ARP-CARBIDE-modus is geschikt voor het snijden van massieve dwarsdoorsneden van staven. Het regelsysteem regelt de snijstoevoer langzamer dan in de BIMETAL-modus.
KKR = haaksheidscontrole. Het besturingssysteem meet de verticale positie van het zaagblad. Bij een te hoog snijvermogen vermindert de zaag automatisch het transport en wacht tot het zaagblad terugkeert naar de optimale positie. Zodra het ongewenste buigen van het zaagblad voorbij is, verhoogt het besturingssysteem automatisch de zaagvoeding.
Beveiligingsmodule met zelfdiagnose

Constructie van de Pegas THOR 5:
De zaag is structureel ontworpen om het effectieve gebruik van hardmetalen zaagbladen volledig te ondersteunen. De lintzaag heeft een robuuste constructie die extreme stress in productieomstandigheden mogelijk maakt. Alle onderdelen van de machine zijn ontworpen en geoptimaliseerd om trillingen tot een minimum te beperken en een maximaal zaagvermogen van de machine mogelijk te maken
De zaagarm beweegt van boven naar beneden via 3 lineaire geleiderails met 6 wagens met voorgespannen kogellagers. De lineaire geleider is gemonteerd op robuuste kolommen. Locatie van de lineaire geleiding: 2 rails bij de kolom bij de zaagbandaandrijving en 1 rail bij de kolom bij het zaagbandspansysteem.
De arm is een robuuste las en is ontworpen om de vereiste stijfheid en snijnauwkeurigheid te bieden.
Armbeweging door middel van lineaire geleiding, kogelomloopspindel, voorgespannen moer, flexibele koppeling, wormwielkast en aandrijving.
Robuuste gietijzeren katrollen loodrecht op het snijvlak. De aandrijfpoelie wordt direct op de uitgaande as van de versnellingsbak gemonteerd. De poelie wordt aan beide zijden ondersteund door een lagerlager = het minimaliseren van de belasting op het aslager. De spanrol wordt aan beide uiteinden van de centrale pen bevestigd / gespannen door twee hydraulische cilinders = een aanzienlijke vermindering van slijtage en een verlenging van de levensduur van het lager. De beweging van de spanplaat wordt gerealiseerd door middel van een lineaire geleiding = verhoging van nauwkeurigheid en eliminatie van uitsparingen. Het spanrollager is spelingvrij = tweerijige tonlagers vastgedraaid met een KM-moer.
De beweging van de spanplaat wordt gerealiseerd door middel van een lineaire geleiding = verhoging van nauwkeurigheid en eliminatie van trillingen. Spanningslager
poelie is spelingvrij = dubbele rij sferische rollagers vastgezet met KM-moer. “
De arm gebruikt een meetsysteem om de positie van de arm boven het materiaal te evalueren. De bovenste positie van de arm wordt bepaald door een optische straal (zend- en ontvangsensor). De werkpositie kan ook numeriek worden ingesteld in het snijprogramma De
zaag gebruikt een absolute roterende encoder om de positie te bepalen = het is niet nodig om de positie te veranderen bij het inschakelen van de machine De onderste positie kan vrij worden aangepast door software
De hoofdschroef is een robuuste stalen las Bevestigt het materiaal achter de snede De bankschroefpositie maakt spaanbeweging mogelijk door de vaste bankschroef rechtstreeks naar de transportband chips
Hardmetalen schoenen zorgen voor een veilige klemming van het materiaal. De vaste kaak heeft een korte slag (hij geeft zijn positie vrij bij het voeden van de stang, dus er is geen slijtage aan de kaak en wegglijden van het materiaal). Kaak met korte slag = contactloze toevoer van gebogen materiaal.
Beweging van de kaken van de hoofdbankschroef langs twee rails van de lineaire geleiding door middel van een hydraulische cilinder. Eén kaak heeft een lange slag. De tweede kaak is een korte slag.
Regelklep voor het instellen van de bankschroefdruk, aanduiding hiervan op de manometer.
Feeder beweging door middel van een lineaire geleiding, kogelomloopspindel, tandriemoverbrenging en actuator. De beweging van de feeder tot aan de zaagband maakt de volledige toevoer van het materiaal in de automatische cyclus mogelijk.
De zaagoper selecteert handmatig een van de vijf invoersnelheden, afhankelijk van het gewicht en de nauwkeurigheid van het materiaal dat wordt ingevoerd.
De nauwkeurige positionering van de feeder wordt automatisch opgelost door de SIEMENS-frequentieomvormer, inclusief het instellen van versnelling en vertraging van de feederbeweging vóór de doelpositie. Een incrementele roterende encoder voor het aangeven van de positie van de feeder maakt deel uit van de servomotor.
Materiaalindicatie in de feeder: de optische sensor geeft aan dat er materiaal in de feeder zit. Als het materiaal zich niet in de feeder bevindt, wordt het signaal van de sensor gereflecteerd op de dia, die zich op de vaste kaak bevindt, en keert terug naar de sensor. De zaag stopt met het toevoeren van materiaal en wacht op het plaatsen van een andere staaf.
Door de zaag loopt een rollenbaan die het halffabrikaat over de gehele snijlengte ondersteunt.
De transportschroef is een robuuste stalen las. De bekken zorgen voor een veilige klemming van het materiaal.
Beweging van de bekken van de transportschroef langs twee rails van de lineaire geleiding door middel van hydraulische cilinders. Eén kaak heeft een lange slag (voeding door een hydraulische cilinder met lange slag). De tweede kaak is een korte slag (voeding door een hydraulische cilinder met korte slag). De korte hijskaak geeft zijn positie vrij tijdens het voeden van de stang, dus er is geen slijtage aan de kaak en wegglijden van het materiaal). Kaak met korte slag = contactloze toevoer van gebogen materiaal.
De zaag in de standaardversie biedt een dubbelzijdige opening van de snijzone = contactloze beweging van het zaagblad vanaf de onderste positie naar boven nadat het zagen is voltooid. Deze functie zorgt voor een langere levensduur van het zaagblad. De beweging die de snijzone opent, wordt gerealiseerd door de achterwaartse beweging van de feeder en de hydraulisch gecontroleerde rebound van de geleideplaten.
GTO-functie (ga naar positie). De zaag maakt meerdere voedingen mogelijk. De zaag biedt 2 basismodi voor automatische materiaaltoevoer: Periodieke modus: de feeder beweegt tussen de nulpositie en de positie van de opgegeven aanvoerlengte. Sequentiële modus: de feeder beweegt naar de grenswaarde, klemt de balk vast en voert deze geleidelijk in de snede in.

Standaarduitrusting van de Pegas THOR 5:
De riemgeleider in geleiders met hardmetalen platen en geleidingslagers, vervolgens op gietijzeren rollen en in het bovenste gedeelte (retourloop) wordt de riem ondersteund door een verzonken demper.
Hydraulische druk van de zaagband in de geleiders. Maakt spelingsvrije verplaatsing van het zaagblad tijdens het zagen gemakkelijk
veranderen van bladen met een hydraulische opening gidsen. “
De zaag heeft een drive-zijgeleider gemonteerd op een vaste drager. Aan het aanhalen zijgeleider op het mobiele frame gemonteerd.
De beweging van de geleiders is verbonden met de beweging van de bekken van de bankschroef = toeneemt zaagnauwkeurigheid en verlengt de levensduur van de riem
De geleidingsbalk wordt bewogen door middel van een lineaire geleiding (2 rails, 4 voorgespannen wagens) met een hoog draagvermogen. Het zaagblad wordt beschermd door afdekkingen die de operator en de werkomgeving beschermen tegen vallende spaanders en koelemulsie. De zaag is standaard uitgerust met hydraulische spanning van de zaagband. Het zorgt ervoor dat op elk moment de ideale snijomstandigheden behouden blijven. De spankracht wordt geleverd door 2 hydraulische cilinders. Automatische indicatie van de juiste spanning van het zaagblad door middel van een druksensor, regelaar en manometer. Hydraulische druk van de zaagband in de geleiders maakt spelingvrije beweging van het zaagblad mogelijk tijdens het zagen en eenvoudige vervanging van het zaagblad door de hydraulische opening van de geleiders. De door de elektromotor aangedreven borstel zorgt voor een perfecte reiniging van het zaagblad. Aandrijving van de zaagband door middel van een gecombineerde versnellingsbak (planetair en kegel) en een driefasige elektromotor met continu regeling van de snelheid van de zaagband door een frequentie-omvormer. Externe koeling van de elektromotor door een ventilator. Koelsysteem voor de snij-emulsie, geleid in de riemgeleiders en door middel van het flexibele LocLine-systeem direct in de snijgroef. De snij-emulsietank kan uit de zaagbasis worden getrokken. Voordeel bij het wisselen van de snij-emulsie. Robuuste basis met spaanreservoir en spaanuitwerper. De basis is aangepast voor het hanteren van de zaag met een kraan. Micoschakelaar voor het spannen en het openen van het poliedeksel. 24 V-regeling. De machine is uitgerust met een hydraulische centrale, die het openen en sluiten van de hoofd- en transportschroef, de druk van de geleiders op de riem, het stuiteren van de geleiders regelt. 

Basisuitrusting van de Pegas THOR 5:
compleet lichaam dat de bewegingen van de arm en de feeder bedekt. De carrosserie minimaliseert het risico op letsel en besmetting van het zaaggebied met spaanders en snij-emulsie.
De zaag is uitgerust met polymeerbeton om de holtes van de arm en kolommen te vullen. Het doel is maximale absorptie van hoogfrequente trillingen (geluiden) tijdens het snijden.
Chipverwijderaar. Type: Schroefschuiver zonder middenbuis, geschikt voor het verwijderen van stalen en RVS chips
LED-balk voor het verlichten van het werkgebied.
Zaagblad.
Een set gereedschappen voor routineonderhoud van de machine.
Gebruiksaanwijzing in elektronische vorm op cd.

Werkcyclus:
na het starten van de machine worden de ondeugden geklemd, de zaag snijdt met de geselecteerde snelheid, in de onderste positie van de arm wordt de snijzone vrijgegeven – de lange slagbek van de vaste bankschroef gaat open, de feeder verplaatst het materiaal weg van de vaste bankschroef, de geleider verplaatst de riem naar de contactloze zone en de arm bovenste positie. Dit wordt gevolgd door de beweging van het materiaal met behulp van de feeder – periodiek (de feeder beweegt tussen de nulpositie en de positie van de opgegeven feedlengte) of de geleidelijke modus (de feeder beweegt naar de grenswaarde, klemt de balk vast en voert het geleidelijk in de snede in). De hoofdschroef klemt het materiaal vast, de feederschroef blijft geklemd en de hele cyclus wordt herhaald. De operator laadt alleen de blanco en verwijdert het gesneden materiaal. Tijdens het snijden is het mogelijk om de bandsnelheid en de snijsnelheid van de arm aan te passen.

Bekijk voor meer technische informatie de bijlage.

Klik hier om deze machine op de website van de fabrikant Pegas-Gonda te bekijken.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle machines van Pegas-Gonda.